Interne geneeskunde

Zoals de naam al doet vermoeden betreft interne geneeskunde het onderzoek van de inwendige organen.

Verschillende orgaangroepen met vaak voorkomende afwijkingen :


Maagdarmkanaal

In deze groep behoren patiënten met last van braken of diarree (acuut of chronisch), constipatie, bloed bij de stoelgang,…

Lever en galwegen

Eén van de meest gekende symptomen van een leverprobleem is geelzucht. Jammer genoeg geven veel leverproblemen minder specifieke symptomen, de lever is namelijk een zeer veelzijdig orgaan. Een slechte eetlust, braken en/of diarree en vermageren kunnen mogelijk wijzen op een leverprobleem.
De galwegen liggen in de lever en zijn er dus zeer sterk mee verbonden. Een obstructie in deze wegen of een zware infectie kunnen leversymptomen veroorzaken

De nieren en urinewegen

Nierfalen, nier- of blaasstenen, urine weginfecties, urine-incontinentie, abnormaal aangelegde urinewegen,…

Endocrien systeem

Het endocrien systeem is een groep van zeer kleine organen zoals de schildklier, alvleesklier en bijnieren… Deze worden vaak vergeten maar zijn zeer belangrijk voor hormoonhuishouding.
Deze hormonen zorgen op hun beurt dat alles correct verloopt.
Een slecht werkende alvleesklier kan leiden tot suikerziekte (diabetes melitus).
Bij een te traag werkende schildklier ontstaat er hypothyroïdie, een abnormaal actieve schildklier leidt op zijn beurt hyperthyroidie.
Als de bijnieren onvoldoende actief zijn spreekt men van de ziekte van Addison. De ziekte van Cushing treedt op wanneer de bijnier teveel cortisol aanmaakt.

Genitaal stelsel

Abnormaliteiten aan de eierstokken en baarmoeder bij het vrouwtje enerzijds, teelballen of prostaatproblemen bij het mannelijk individu.

gebitscontrole - sterilisatie/castratie - jaarlijkse inentingen ...
Een afspraak maken

Pin It on Pinterest