Tips and tricks voor in de sneeuw

Gaan wandelen met de hond

Acclimatiseren

Wij doen ook onze dikke jas en winterschoenen aan eer we naar buiten gaan.
Neem je hond mee naar de hal, berging, garage,… waar het koeler is. Op deze manier kan hij even wennen aan de koude. Ga daarna pas naar buiten.

Warm genoeg?

Huisdieren met korte vacht, kale buiken, oude dieren, patiënten na operatie,… zijn gevoeliger aan de koude. Best kunnen zijn een jasje dragen om naar buiten te gaan.

Wollen sokken?

Je kan best de voetzooltjes beschermen door het aanbrengen van Vaseline of uierzalf. Op deze manier kan de sneeuw minder ‘branden’ op de huid.
Er wordt veel zout op de straat gestrooid, deze is zeer irriterend voor de huid.
Bij het binnenkomen kan de vaseline of uierzalf eenvoudig afgespoeld worden.

Wil je een echt uitgebreidde winterwandeling doen met je hond koop dan schoentjes om zijn voetzooltjes te beschermen tegen sneeuw en zout.

Bij de aankoop van schoentjes kan je best beginnen met een gewenning. Wij raden aan je huisdier eerst gewoon te maken iets aan hun poten te dragen, bijvoorbeeld babysokjes. Laat ze een paar keer per dag de sokjes dragen. (best antislip). Eens ze dit gewoon zijn kan je overstappen op de schoentjes.

Ijsbeer?

Honden met lange haren aan de poten kunnen vaak heel wat sneeuw verzamelen. Preventief de haren aan poten en buik bijknippen is geadviseerd. Op deze manier kunnen er minder klompjes ijs blijven hangen.

Sneeuw happen

Het is vaak heel leuk je hond bezig te zien in de sneeuw en sneeuw te eten.
Let wel op dat ze niet teveel sneeuw eten. De sneeuw kan voor maagdarmproblemen zorgen en zo een einde brengen aan de winterpret
Ook het gestrooide zout wordt mee opgegeten wat kan zorgen voor een zoutintoxicatie.
Zoutintoxicaties veroorzaken braken en diarree. In ernstige gevallen kunnen ze zelfs leiden tot neurologische symptomen en zelfs coma of sterfte.

Pootjes verzorgen na het wandelen

Zorg dat al het ijs van de poten verwijderd word. Trekken aan de klompjes is pijnlijk en kan je dus best niet doen.
Week de poten in een kom met lauw water. Warm water is niet aan te raden daar het temperatuurverschil te groot is met beschadiging van de bloedvoorziening tot gevolg.

Pas op met uitglijden!!

Zichtbaarheid in het verkeer
Om 17 uur is het al donker buiten. Zorg dat u en uw huisdier zichtbaar zijn in het verkeer. Er bestaan fluo-jasjes, leiband.

Honden die buiten verblijven.

Honden die buiten verblijven kunnen misschien bij vriesweer even in de garage , schuur, tuinhuisje verblijven?
Zeker de oudere dieren kunnen minder tegen het vriesweer.
Zorg ervoor dat het water niet bevriest. Het drinken van koud water is pijnlijk voor de mond en kan maagdarmproblemen veroorzaken
Giet er regelmatig wat warm water bij, geen zout toevoegen ivm het risico voor een zoutintoxicatie.

Antivriesproducten

Antivries wordt gebruikt in ruitensproeistoffen voor de auto. Vaak wordt het product ook over de ramen gegoten om bevroren ruiten snel te ontdooien.
Deze producten bevatten ethyleenglycol hetgeen toxisch is voor onze huisdieren.
Laat bussen nooit op plaatsen staan waar je hond aankan en let erop dat katten niet van het antivries op de ruiten lekken.
Antivries smaakt zoet waardoor het aantrekkelijk is om op te eten.
De eerste symptomen na het opnemen van antivries zijn braken en diarree. Deze worden in een volgend stadium gevolgd door hart- en nierfalen.

EHBO bij Onderkoeling van je hond!

Symptomen van onderkoeling:

  • extreem rillen
  • lusteloos
  • zwakke hartslag
  • ademhalingsproblemen
  • slaperig zijn

Wat te doen?

Breng je hond naar een warme plaats, liefst ingedraaid in warme dekens
Wrijf hem/haar goed droog
Geef hem indien hij iets wil eten warm eten ( brokken met warm water over)
Oren en poten hebben het grootste risico om te bevriezen; initieel zullen zij blauw of wit van kleur zijn, in een later stadium kunnen ze vuurrood worden.

Ook hier is met lauw water opwarmen zeer belangrijk. Nooit wrijven of masseren!! De huid is beschadigd en zo kunnen extra scheuren ontstaan


Jingle Bells, Jingle Bells

Kerstmis een heerlijke tijd met kerstversiering in huis en tuin, de kerstboom in onze woonkamer, pakjes in allerlei maten en kleuren.
Kerst betekent ook voor onze huisdieren feest zij zien overal speelgoed. We willen jullie daarom even verwittigen voor de gevaren voor onze kleine viervoeters.

Gevaren?

Kerstboom

De dennennaalden zijn giftig voor je huisdier. Zorg ervoor dat zijn eet-en drinkbakken niet te dicht bij de kerstboom staan zodat er geen naalden in kunnen vallen.

Engelenhaar

Engelenhaar in de kerstboom kan, voornamelijk bij katten, zorgen voor allergische reacties. De klachten van een allergische reactie zijn zwelling van neus, ogen maar ook van de slijmvliezen in de keel met verstinkingsgevaar. Daarnaast kunnen jeuk en roodheid optreden.

Kerstballen

Kerstballen zijn vaak onweerstaanbaar voor honden en katten. Indien je huisdier verliefd is op kerstballen overweeg dan zeker kunststoffen ballen

Lametta/ slinger

Slingers of lametta kunnen bij opname een darmverstopping veroorzaken

Giftige Kerstplanten
  1. hulst
  2. maretak
  3. kerstroos

zijn planten die je vaak in de huiskamer ziet met Kerstmis. Zorg dat je huisdier niet aan de blaadjes of bloemen kan knabbelen.

Rolladenetjes

Deze netjes (die rond gebraadjes zitten)zijn heel aantrekkelijk voor huisdieren daar ze volledig naar het vlees ruiken. Ze zijn wel gevaarlijk omdat ze vaak darmobstructies veroorzaken met operaties tot gevolg.

gebitscontrole - sterilisatie/castratie - jaarlijkse inentingen ...
Een afspraak maken

Pin It on Pinterest